“J’aime la France comme on aime un etre cher” Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy si Segolene Royal 

Franta l-a ales pe Nicolas Sarkozy presedinte pentru urmatorii cinci ani. Cum ar spune colegii mei francezi, “on est dans la merde”.  Din punctul lor de vedere. Nu ma pronunt in aceasta privinta, pentru ca nu am urmarit suficient campania electorala si nici nu am studiat indeaproape traseul politic al celor doi finalisti – Nicolas Sarkozy si Segolene Royal.

 Ceea ce am urmarit sunt discursurile celor doi dupa anuntarea rezultatelor. Am putut sa vad oameni echilibrati, cu un discurs bine structurat, care stiu sa tina un discurs si care nu se abat de la mesajul central.

Pe de o parte, candidatul dreptei si totodata invingatorul alegerilor, si-a inceput discursul cu o declaratie de dragoste catre Franta si catre francezi – “j’aime la France comme on aime un etre cher”, subliniind ca este randul sau sa inapoieze Frantei tot ceea ce aceasta i-a oferit de-a lungul anilor.

Ceea ce m-a impresionat in discursul sau a fost maniera in care a vorbit despre contracandidata sa, Segolene Royal, careia ii acorda tot respectul sau. Si nu doar ei, ci tuturor francezilor care au votat pentru ideile sale. Mai mult, victoria din aceasta seara nu este a lui, ci este vorba de victoria democratiei. Parca difera putin de discursurile agresive si inveninate pe care le auzim pe plaiurile noastre cu ocazia alegerilor.

Sarkozy a reluat ideile din programul sau, accentuand probleme importante precum relatia cu Statele Unite – prieteni ai Frantei, insa trebuie sa inteleaga ca prietenii gandesc diferit – , Uniunea Europeana – m-am considerat toata viata european si fac apel catre toti francezi sa reevalueze identitatea europeana si mai nou, Sarkozy vorbeste de Uniunea Mediteraneana – unde toate populatiile ar trebui sa lase loc unui singur vis, acela al pacii.

Ceea ce se distinge in discursul sau este siguranta afirmatiilor si determinarea, caci impreuna cu natiunea franceza urmareste sa scrie o noua pagina a istoriei, “plus grande et plus belle”. Vive la France et vive la Republique!

Nu pot decat sa fiu de acord cu Segolene Royal – “le soufrage universel a parle”. In discursul sau, nici urma de ranchiuna conationalilor nostri, de acuzatii indarjite sau de frustrare pentru ca a pierdut. Royal a avut un speech scurt, in care si-a manifestat atat multumirile fata de cei care au sustinut-o cat si compasiunea fata de deceptia pe care o traiesc, i-a urat succes lui Sarkozy in misiunea sa angajat sa isi duca mai departe activitatea deja inceputa: ” quelquechose  s’est leve qui ne s’arretera pas”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s