Cronica de festival – FNT. Punct si…

A mai fost un FNT. Adica Festivalul National de Teatru. Editie de criza. Dar s-a notat numai la nivelul spectacolelor straine, care straluceau prin absenta. In rest, selectia spectacolelor romanesti, cu mici exceptii care sa creeze controverse, a reusit sa imprime ideea de valoare, de festival, de teatru.

Revenind la spectacolele pe care am reusit sa le vad, trei la numar, am postat anterior cronica facuta la Ioana si Focul atunci cand a iesit piesa. Am revazut spectacolul in Festival si nu voi mai vorbi inca o data despre cat de mult imi place, de talentul unor actori sau de frumusetea povestii. Ma voi opri insa asupra unor aspecte atat de “romanesti”, ca deja mi-am luat speranta ca ne vor trece vreodata.

In fata mea la spectacol, Razvan Penescu si Iulia Popovici. Blazati, cu fete triste, instalati intr-o stare de critic atotstiutor care vine sa caute metafizicul. Susotind tot timpul piesei, foindu-se in scaun, comentand ca ar fi bine sa o arda mai repede pe Ioana, ca sa mai bage un cantecel…nu tu aplauze, nu tu nimic. Personal, recunosc ca nu a fost unul dintre cele mai bune spectacole, ca actorii erau parca tristi…insa daca esti un critic si pe deasupra iti dai atata importanta, chiar trebuie sa se nasca astfel de comentarii? Ajungi la acelasi nivel cu unii care comentau, atunci cand Marius Manole trece cu tava in care zace inima Ioanei, ca poate facem o tocanita. De ce mai veniti la teatru? Pentru ca e la moda? Puteti sa vedeti rezumatul pe TVR Cultural si tot o sa impresionati cercul de prieteni. Scutiti-ne pe noi, ceilalti, dornici sa invatam si “Asa nu”, cand un spectacol e mai slab, de peroratiile de superioritate si lasati-ne sa ascultam in liniste.

Intr-adevar, am simtit-o pe Dorina mai apatica, putin neimplicata uneori, iar Marius Manole, care se daruieste atat publicului mereu si e minunat de energic, era trist si nici macar nu a putut sa priveasca publicul la final.

Ioana si focul 1.preview

Marius Manole - Ioana si focul, ©Catalin Gradinariu

A urmat La cantatrice chauve, dificil de intrat in jocul actorilor la inceput, dar frumos de urmarit dupa. Francezii (cie les Intempestifs) schimba finalul piesei si il transforma intr-o interactiune prelungita cu publicul, in care au nevoie, la un moment dat, de 4 oameni pe scena. Si astfel s-a produs “debutul” meu pe scena Odeonului, murind impecabil, cu fata la public 🙂

Mireille Herbstmeye, Jean-Louis Grinfeld.preview

La cantatrice chauve, ©Catalin Gradinariu

Cei din urma nu sunt intotdeauna si cei dintai. Ultimul spectacol vazut de mine, “Printesa Turandot”, in regia lui Andriy Zholdak, mult-asteptat de toata floarea artistilor, doreste sa ajunga foarte sus si reuseste prea putin. Ceea ce deranjeaza flagrant sunt tipetele actorilor. Ori Zholdak nu lucreaza cu ei, ori ei nu pricep cum sa respire. Apoi avem parte de lupte a la Kill Bill, de nazisti si raiduri de noapte, de relatia incestuoasa tata-fiica, de ghicitori rezolvate prin apa, in timp ce Turandot si Calaf schimba pe rand rolurile de vanat si vanator (de fapt, unul dintre putinele momente memorabile ale spectacolului), un fel de varza cu tot ce vrei. Rezultatul: asteptam provincia…

_MG_4373.preview

Printesa Turandot, ©Mircea Oculeanu

La spectacol, in fata mea, stateau Lia Bugnar (cea care a adaptat textul) si domnul Zholdak. Emotii ca de premiera: Zholdak era nemultumit de lumini la un moment dat, Lia Bugnar ii trimitea sms lui Dragos Buhagiar care statea in spate (si care este scenograful spectacolului), tensiune, contre si multumire spre final. Final desfasurat la Cafeneaua Actorilor, intesata de artisti din toata tara, ca niciodata.

Q.e.d A mai fost o editie, au mai fost clipe, au mai fost momente suspendate, au mai fost ratari, vor veni si altele…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s