Personal, teatral

Sau despre cum se insinueaza teatrul si corolarul lui in viata ta si simti ca esti alt om si simt si ceilalti. Sau despre un an in care s-a implinit un vis amanat de atata timp si pentru care am suferit mult. Da, conteaza enorm sa faci, practic, a treia facultate. Sa faci teatru dupa ce patru ani nu ai avut curaj si te-ai multumit sa stai fascinat in sala, dar in acelasi timp sa plangi in suflet ca tu nu poti sau nu vrei sa faci asta.

Mi-e tare drag de 2009 pentru ca m-a iubit si el la randu-i si mi-a dat aripi sa ajung la visuri. Primul curs de teatru, apoi weekendul la festivalul de la Avignon, Empuries cap al tard – primul spectacol, workshopurile la Paris, luna de proba la facultate, cursurile incepute oficial, balet si dans contemporan, 2 zile la Festivalul National de Teatru dupa doi ani de absenta, ziua mea acasa cu oameni de vis, Craciun cu un brad fantastic si cu credinta vie a puterii de a merge mai departe si de a crede in miracole.

In 2009 am si ineput sa scriu mai mult despre spectacolele de teatru la care am mers, pasiune lasata deoparte acum ceva timp. Nu am apucat sa astern gandurile despre toate frumusetile (nu mereu) vazute. Astfel, recapitulez rapid.

-Sinucigasul, la TNB, regia Felix Alexa. Un text bun si o idee poate inspirata de spectacol, care se termina intr-un kitsch incredibil, Dan Puric mult prea tehnic si incapabil sa se desprinda de spectacolele de pantomima, Silviu Biris fugind din nou cu gratie prin spectacol, fara implicare. Marius Manole dedicat, aparand cu verva invatamintele comuniste si exagerand un pic a doua sa aparitie in spectacol, dar cu acelasi farmec. Rodica Ionescu, ca de obicei, nefolosita suficient. Maria Buza si Tania Popa, la fel de implicate si autentice ca intotdeana.

-Regele Lear, la Bulandra, regia Andrei Serban. No comment. Le iubesc si mai mult dupa asta pe Andreea Bibiri, Mariana Mihut, Dorina Chiriac si Valeria Seciu. Despre Andrei Serban, tacere. Cred ca nici aplauzele nu mai au cum sa valoreze suficient intuitia fantastica si talentul lui. Un spectacol cu o distributie alcatuita exclusiv din actrite si de la care pleci cu ideile bine zguduite si ajungi greu acasa, ca parca esti in cautarea unui ceva care a ramas in sala, poate la actori, poate e secretul pe care il impartasim cu Divinitatea…

-Casa Zoikai, la Comedie, regia Alexandru Tocilescu. E piesa in care am descoperit-o cu adevarat pe Virginia Mirea. Rolul de matroana ii vine ca o manusa, e plina de energie in toate cele trei ore ale spectacolului. Apoi e Emilia Popescu, incandescenta, volubila…un rol mic, dar care calca tot in picioare si demonstreaza, a cata oara, ca mereu, cu munca si talent, din crisalida iese un fluture.

-A patra sora, la TNB, regia Alexandru Colpacci, revazut dupa trei ani. Ce nu era bine atunci merge in continuare prost. Adica Stefana Samfira tot nu a reusit sa intre in rol, pluteste serafic prin scena, mai uita din text si nu te convinge. E Mihai Calin, pe care il indragesti oricum prin prisma rolului de mafiot de Dambovitza cu pretentii de USA, care sfarseste ciuruit de ceilalti traficanti. Dezamagirea cea mai mare e Mircea Albulescu, sarjeaza toata piesa si face mult mai mult decat trebuie. Pacat. Marius Manole, incearca sa salveze ce mai ramane din regia putin ratata si din unii actori paraleli cu meseria asta. Asa ca e conectat mereu cu personajele lui, facand din travesti-ul Sonia o aparitie inoubliabila. Mai rade cu Tania Popa si parca iti vine sa ii indragesti si mai mult.

-la nivel international, a fost Festivalul de Teatru din Catalunya, cu Hedda Gabler si Nora, Woyzeck on the Highveld, El Ball…despre astea, in alt post. Frumos, indraznet si de admirat.

Un an fantastic, pe care nu o sa il uit curand si care imi da nu aripi, ma face avion direct, pentru 2010. Teatru si dans, proiecte, festivaluri, oameni frumosi alaturi, cu care vreau sa petrec mai mult timp si orice va fi sa vina. Acum, mai mult ca oricand, ma simt pregatita! An nou de vis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s