Livada de visini de la Paris

Sunt abonata la diverse newsletter-e de teatru, dans, muzica, festivaluri, promotii, companii aeriene si lista ar putea continua. Astazi, unul din era de la Festival d’Automne a Paris (Festivalul de Toamna la Paris), care se desfasoara din septembrie pana in decembrie. Articolul principal era un interviu cu actrita si regizoarea Julie Brochen, despre ultima ei montare, La Cerisaie (Livada de visini), spectacol ce poate fi vazut de pe 22 septembrie pana pe 24 octombrie la Odeon – Theatre de l’Europe.

Dupa ce cu ani in urma a interpretat rolul Variei, Julie Brochen revine asupra altei opere a lui Cehov, Livada de visini, in postura de regizor. Intrebata daca nu ar fi fost tentata ca, odata cu trecerea timpului, sa fie Liubov, Brochen marturiseste ca este prea complicat sa fii atat regizor, cat si actor in aceeasi piesa si ca de la inceput vazuse pe altcineva (o buna prietena de pe vremea Conservatorului) in rolul respectiv. Julie Brochen pare un artist cu ideile bine conturate si care merge mai departe de o livada vanduta sau o mostenire pierduta in montarea sa. Recupereaza feminitatea si latura sensibila a Variei, iar pe Liubov o proiecteaza intr-o sinteza a tuturor personajelor feminine din piesa, un icon al timpurilor moderne ce reclama IUBIREA.

Daca tot suntem la capitolul Cehov, de amintit ca Teatrul National Bucuresti a deschis stagiunea 2010-2011 weekendul trecut, fix cu Livada de visini in regia lui Felix Alexa, ultima premiera din iunie. Urmatoarele reprezentatii pe 24 si 25 septembrie, 3 si 13 octombrie. Despre montarea lui Felix Alexa am scris intr-un post anterior. Unul dintre momentele cheie ale montarii e dansul tuturor personajelor, in mijlocul scenei impanzite de borcanele cu visine, e confesiunea fiecaruia cu sine, e momentul de sinceritate in fata destinului ratat. Am zambit citind cuvintele regizoarei franceze: “La Cerisaie exige de chacun un face a face avec son propre vide” (Livada obliga fiecare personaj sa isi infrunte vidul)…

Lectura si vizionare placute!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s