Un actor si om de poveste – la multi ani, Marius Manole!

A fost odată o montare (iar piesa încă se mai joacă), în care un actor ținea luna în mâini. Cu atâta emoție și dăruire, încât parcă avea în palme sufletele a zeci de spectatori. Din seara aceea, îl tot urmăresc pe actorul cu luna în flamboaiantul/nebunul/fascinantul periplu în teatrul romanesc. Mereu primește roluri bizare: spiriduși, câini, copii bolnavi de cancer. El reușește să imortalizeze mecanismul interior al ciudățeniei și, în același timp, să și-l interiorizeze. Astfel, vine întotdeauna în fața noastră cu un personaj asumat de la nivelul propriei autenticități. Dacă în vreo seară minunea “nu iese”, actorul cu luna se-ntristează și se învinovățește la gândul că “a fost tare prost azi”.

Puck - Visul unei nopti de vara (TNB)

Puck - Visul unei nopti de vara (TNB)

Cred din ce în ce mai mult că rolurile astea îl caută pe el și nu invers. Undeva, acolo în drumul de la text la punere în scenă, lectură, repetiții, e un moment inspirat când se produce un coup de foudre: personajul inedit simte sinceritatea sufletească și curajul de a fi onest și știe că așa va putea prinde viață. Când am început să creionez articolul ăsta, stăteam la o terasa și era mult soare. Ca pe fața lui după o seara când spectacolul a fost bun. Ca atunci când iese cântând de la cabine, parcă vine cu soarele după el. Numai la aplauze pare supărat sau încruntat și sunt numai nori în jurul lui, deși toată lumea îi spune mereu să zâmbească.

Actorul cu luna e Marius Manole și astăzi e ziua lui. Merită aplauze, gânduri frumoase și zâmbete! Poate nu va zâmbi mereu înapoi de pe scenă, dar lui mereu îi vorbesc ochii și știm că spectacolul a fost bun sau mai puțin, că ne mulțumește, că e bucuros, că nici n-ar ridica privirea din pământ și cine știe cate altele trec prin sufletul lui atunci. Mie mi-e tare dor să îl aplaud…

Nu e doar un actor talentat, cu o nebună pasiune pentru ceea ce face. E și un om de poveste: de o sinceritate debordantă, pe care și-o asumă, chiar dacă îi deranjează profund pe ceilalți, cu multă candoare și sensibilitate. Pe deasupra, mai și gătește pentru prieteni și admiratori de ziua lui. La 19:00, la Arts Concept Cafe. La Mulți Ani, Marius!

Articol aparut online pe Yorick.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s