La màgia d’abans: els assajos generals en teatre. Èdip rei del pop i La llei d’amor

Sempre que puc, m’agrada anar als assajos (generals) de les obres que estan a punt d’estrenar-se. Evidentment, n’hi han directors que no ho permeten i que mai durant la preparació de l’obra deixen entrar a gent fora de la producció. Que són els típics casos quan m’amago a dalt als llums o en qualsevol racó lliure.

Ahir no va ser el cas. Gràcies al Galliner, vam poder anar, gratuïtament, als assajos generals d’Èdip Rei del Pop i de La Llei d’Amor, dos espectacles que s’estrenaran a Temporada Alta. avui, divendres, i el cap de setmana.

La primera va ser Èdip Rei del Pop, dirigida per Marta Gil i Albert Tola. Partint d’un somni de la mateixa directora – que Michael Jackson ja no existia més, l’obra és un tall de vida (no) viscuda en directe, una incursió en els racons de les pors, les emocions portades a l’extrem i el deliri de la fama.

Els Jackson 5 tornen a l’escenari per una hora i cadascú esdevé, per torns, un altre faceta de Michael Jackson, o un pare angoixant que culpa a la seva dona de tots els mals, o la mateixa mare que, potser, alguna vegada, va estimar al seu fill però va saber com ensenyar-li. La recerca de la glòria, els malentesos, les nits als hotels, la tristesa, Liz Taylor i els nens. Si, el gran enigma sobre Jacko. És impactant i suggestiu el moment quan els cinc actors juguen, de cop, amb uns coixins i, a poc a poc, cada un agafa un altre identitat: Michael, el nen que la nit passada va dormir al mateix llit que en Michael, la mare del nen que no vol que aixó torni a passar…

L’obra parteix amb la sinceritat de la dramatúrgia, clara i directa, que presenta només la imatge d’un home perseguit per moltes fantasmes interiors, que busca refugi en la família i no ho troba. Potser en aquesta senzillesa es troba la clau de l’espectacle. I en els actors, talentosos i entregats, i dirigits, crec, per una directora amb idees molt clares…

Èdip rei del pop - © Temporada Alta

Èdip rei del pop - © Temporada Alta

Després d’un berenar ràpid davant del Teatre Municipal, (on en Joan Ollé, el director de l’espectacle, estava parlant assíduament per telèfon) vam entrar a veure l’assaig de La llei d’amor.. Ollé ens va dir que érem “els privilegiats o maleïts” a veure per primera vegada el muntatge. I que si no anés bé, pararia l’assaig. No va ser el cas.

L’espectacle és un clàssic i bell muntatge que viatja pels poemes, articles i cartes de Joan Maragall. Així coneixem en Miguel de Unamuno i la seva admiració pel patriotisme d’en Maragall, na dona estrangera que va robar el cor d’en Maragall a Puigcerdà, assistim a la Setmana Tràgica, a la nit quan es va cremar el Liceu i a tants altres moments.

Joan Ollé i alguns actors de La llei d'amor - © TN

Joan Ollé i alguns actors de La llei d'amor - © TN

Lo millor d’assistir a l’assaig va ser poder veure un director en acció. A diferencia de la Marta Gil, en Joan Ollé estava en un continu moviment. Parlant amb l’assistent de direcció, que a la vegada estava amb l’intercom parlant amb els tècnics. Després, el senyor Ollé va apuntar alguna cosa molt ràpid, a principis de l’assaig, com si fos l’ultima cosa que havia d’apuntar aquell dia. No va tornar al quadern. Però es va aixecar de cop i va anar al fons de la sala per sentir l’obra des d’allà. Tornava de tant en tant. Al final, quan la Montserrat Carrulla deia ja els últims versos, en Joan Ollé anava picant els dits, com si li digués que anés més ràpid i amb més decisió.

S’ha de veure La llei d’amor, és lo que ens va demanar en Joan Ollé que féssim: dir als altres que vinguin al Teatre Muncipal aquest cap de setmana si ens agrades l’assaig. Jo us ho dic, més que res per aquest missatge senzill i bonic: amb més amor en el món, les coses funcionarien molt millor.

PD – al Diari de Girona, una entrevista molt directa amb en Joan Ollé!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s