La Multi Ani, Radu Beligan!

Astazi este ziua lui Radu Beligan! Implineste 92 de ani. Si de aproape 70, cred, e pe scena si face minuni. In plus, are timp si pentru scris sau regie. In “Note de insomniac”, ne impartaseste macar putin din energia cu care strabate scenele si pasiunea continua pentru lumea artelor: „Victor Ion Popa m-a făcut să înţeleg că hrana necesară vieţii unui actor este cultura. Datorită lui am simţit că dacă nu ai discernământul necesar ca să apreciezi frumuseţile, minunile artelor plastice, ale muzicii, ale arhitecturii, dacă nu eşti în stare să te emoţionezi şi să înţelegi încetul cu încetul misterele capodoperelor, mai bine să nu te apuci de meseria asta”.

Radu Beligan - Egoistul, TNB. © Hailateatru.ro

Radu Beligan - Egoistul, TNB. © Hailateatru.ro

Ca regizor, ultima creatie este Straini in noapte, care se joaca de cativa ani buni atat in Bucuresti, cat si in turnee. De ziua lui, Radu Beligan va fi din nou Leon Saint Pé, a 208-a oara, in Egoistul, la TNB, spectacol pe care l-a si regizat, unde joaca alaturi de Lamia, fiica sa. La fel ca si anul trecut, cand intreaga sala Amfiteatru l-a aplaudat minute in sir. Anul acesta, pare-se, invitata de onoare va fi Colombe d’Harcourt Anouilh, fiica lui Jean Anouilh, autorul piesei.

Amintirile mele cele mai frumoase cu domnul Beligan sunt, insa, de la Take, Ianke si Cadir, montarea lui Grigore Gonta din 2001. Din motive pe care cu totii le stim, spectacolul nu se mai poate juca, cel putin in varianta de atunci. Dar ce frumusete era pe scena, ce incantare sa ii vezi pe Radu Beligan, Marin Moraru si Gheorghe Dinica alaturi, in farsa asta spumoasa.

La Multi Ani, Radu Beligan!

PS – Astazi, in Cotidianul, puteti citi un interviul cu domnul Beligan, si in Jurnalul un scurt articol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s